Az előző héten írtunk arról, hogy érezhetően gyorsít az új Ryzeneken az érkező Windows frissítés, és ezzel kapcsolatban maga a Microsoft is bizakodó, ugyanis megerősítést kaptunk arról, hogy a 24H2-es frissítés általános változásokat tartalmaz, ami majdnem minden processzormag számára előnyös lesz. A különbséget az eredményezheti majd, hogy az adott mag alkalmaz-e valamilyen SMT technikát, azaz több hardveres szál fut-e rajta, illetve ennek az implementációja mennyire hatékony a mag működését tekintve.

Hirdetés

Sajnos nagyon részletes tájékoztatást nem kaptunk arról, hogy konkrétan milyen módosítások vannak az új Windows 11 kiadásban, de az utóbbi pár évben kiadott proresszorokon valamennyi előnyt mindenképpen fog hozni, és ezek főleg a játékokban lesznek tetten érhetők. Hogy mennyi lesz az előrelépés, az nagyon függ az architektúrától, illetve a futtatott alkalmazástól is, ezzel kapcsolatban a Microsoft csak annyit ajánlott, hogy érdemes ezt specifikusan tesztelni, de az biztos, hogy a változás az esetek döntő többségében pozitív lesz.

A PC-s gyártóknál is érdeklődtünk, hogy mit tapasztalnak, hiszen már tavasz óta nyüstölhetik a frissítést, és az az általános tapasztalat, hogy valóban a Zen 5-ön hozza a legtöbb előrelépést, de a Zen 4 és a Zen 3 is profitál belőle. Sőt, kismértékű extrát még a régebbi Zen dizájnokon, illetve az Intel modernebb processzorain is biztosít. Azt is megtudtuk, hogy az Intel hibrid dizájnjait nehezebb mérni, mivel eltérő magokat alkalmaznak, de ha az egyik magcsoport manuálisan letiltásra kerül, akkor megfigyelhető, hogy a P-magokon van kimutatható sebességtöbblet, viszont az E-magokon kicsi visszaesés tapasztalható, és összességében van arra esély, hogy a változások így semlegesítik egymást. De végeredményben, kellően sok tesztprogramot használva még a hibrid Intel processzorokon is ki lehet mutatni némi extra teljesítményt.

Az új frissítéstől egyébként a Microsoft is sokat remél, hiszen a plusz sebességet minden játékos szereti, így a 24H2-es Windows 11 kiadás vízválasztó lehet a Windows 10-ről való váltást tekintve, és ebből a szempontból a redmondiak most tényleg odatették magukat.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.