Még tavasszal írtunk arról, hogy publikusan is kihasználható a Work Graphs, amelynek hála teljesen GPU-vezérelt leképezési technikák kreálhatók, kvázi a CPU igénybevétele nélkül. Ez az AMD korai mérései szerint a hagyományosnak számító ExecuteIndirect módszernél nagyjából 39%-kal gyorsabb leképezést tesz lehetővé, de a gyakorlatban ezt még nem láthattuk, mivel egyelőre nem minden cég biztosította a végleges támogatást a meghajtón belül, így egy kicsit még várni kell az újítás kihasználására. Valószínű ugyanakkor, hogy a 24H2-es Windows 11 frissítés hivatalos megjelenésével már minden érintett részéről elérhető lesz a funkció, így jöhetnek az újítást használó alkalmazások is.

Hirdetés

A jelenlegi specifikáció értelmében egyelőre egy Work Graphs specifikációs szint létezik, konkrétan az 1.0, ami a shader modell 6.8 része. Készül ugyanakkor az 1.1-es verzió is, ami a jelenlegi tervek szerint a shader modell 6.9-ben érkezik. A továbbfejlesztett Work Graphs extrája a mesh node-ok támogatása, és ez minden olyan hardverek elérhető, ami a Work Graphs 1.0-t kezeli, mivel alapvetően csak a mesh shadert igényli még. Ez azért fontos, mert nem compute, hanem mesh shadert indítanak majd a kapcsolódó számítások. Ennek segítségével komplex, procedurálisan generált tartalmak hozhatók létre, ráadásul nagyon gyorsan.

A koncepció az, hogy minden szempontból rugalmasabb legyen a pályatervezés. Ha példát akarunk felhozni, akkor az Unreal Engine 5 újabb verzióiban már elérhető a PCG, azaz a Procedural Generation Content képesség, ami a CPU-t kihasználva, a megadott feltételek szerint generál egy pályát, amelyet a GPU le tud képezni. A Work Graphs 1.1 újításával hasonló képességre lehet szert tenni, csak anélkül, hogy a CPU-t leterhelnénk.

Az újítás nagy előnye a sebesség, ugyanis az Unreal Engine 5 PCG funkciója önmagában nagyszerű, de azért van némi időigénye a generált tartalom frissítésének, vagyis valós időben nem használható. Ettől persze még kiváló megoldás a pályák tervezésének segítése szempontjából, ugyanakkor a Work Graphs 1.1 ezt a rugalmasságot valós időben biztosítaná. Ezzel a tartalomgenerálás része lehet a játékmenetnek is, többek között a játékbeli idő elteltével nőhet a növényzet, leéghet, kiszáradhat, és ehhez hasonlók.

A Work Graphs 1.1 egyébként tesztelés szintjén már hozzáférhető a fejlesztők számára, de végleges állapotba csak a következő év során kerül, valószínűleg akkor, amikor a shader modell 6.9 befut.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.