Az év folyamán később érkezik majd egy iOS 18 frissítés az iPhone és iPad készülékekre az Európai Unióban, mely után a felhasználók szabadon dönthetnek alapértelmezett üzenetküldő, telefon, jelszókezelő alkalmazásuk vagy akár alapértelmezett billentyűzetük felett telefonjukon, táblagépükön. Az iOS-ben a rendszerbeállítások között egy új Default Apps (Alapértelmezett alkalmazások) menüpont jelenik majd meg a frissítés után, ami alatt a felhasználó megtalálja a lehetőséget minden gyári program helyett egyéni ízlésének valót választani.

Hirdetés

A következő év tavaszán az Apple közleménye szerint még tovább bővül majd a lecserélhető gyári programok száma a térképpel, a fordítóval, és a telefonos spamszűrővel. Ezzel a frissítéssel jön annak a lehetősége is, hogy az App Store-t, a gyári Üzenetek appot, a Kamerát, a Fotókat vagy épp a Safarit is letörölhesse a felhasználó. Az Apple egyedül a Beállítások és a Telefon törlését nem engedi az iOS-ből.

Így néz majd ki az alternatív böngésző kiválasztására lehetőséget adó felugró ablak a Safari első indításakor
Így néz majd ki az alternatív böngésző kiválasztására lehetőséget adó felugró ablak a Safari első indításakor (forrás: Apple) [+]

Változik annak a módja is, ahogy az alapértelmezett böngészőt kiválaszthatják az iPhone-tulajok. Ezentúl az EU-ban a Safari első megnyitásakor egy felugró ablakban az iOS felkínálja majd a lehetőséget arra, hogy a felhasználó kiválasszon egy másik böngészőt egy tizenkét elemes listából. Ez hasonló ahhoz, ahogy az Android az első beállításkor megkérdezi, milyen böngészőt és keresőt szeretne a tulajdonos alapértelmezésként telefonján. Az EU-hoz tartozó országokban egyébként a böngésző és az e-mail alkalmazás már most is lecserélhető az iOS-ben, az előre telepített gyári programok nagyrészt pedig törölhetők. Az Apple a most bejelentett további lépéseivel az EU digitális piacokról szóló törvényében (DMA) meghatározottaknak tesz eleget, mely meghatározza például azt, hogy gördíthető listaként kell feltüntetni az alternatív böngészőket.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.