Az AMD a Xilinx után egy újabb, nagyobb volumenű felvásárlást jelentett be, ugyanis 4,9 milliárd dollárért bekebelezik a ZT Systems néven ismert céget. Az akvizíció anyagi háttere részben pénzben, részben pedig részvények formájában lesz fedezve, és az összeg akár 400 millió dollárral nőhet, ha sikerül különböző meghatározott célokat elérni az üzlet lezárása után.

Hirdetés

A ZT Systems egyébként az olvasók számára kevésbé lehet ismerős, mivel úgynevezett white-box szerverek tervezésével és gyártásával foglalkoznak. Ez azt jelenti, hogy leginkább a nagy felhőszolgáltatóknak készítenek egyedi megrendelés szerinti, specifikus környezethez igazított dizájnokat. A cég ügyfelei között van a Google, az Amazon és a Microsoft, több más nagyobb vállalattal egyetemben. Tipikusan olyan érintettek a fő partnerek, amelyek szeretnek saját infrastruktúrával dolgozni, és ezt részben egy hozzáértő gyártó segítségével abszolválják. Ez a felhőszolgáltatóknak nem csak rugalmasságot ad, hanem versenyelőnyt is, mivel így tényleg a saját igényeikre szabhatják a hardverparkot. Ráadásul a ZT Systems nem is kicsi, éves szinten 10 milliárd dolláros bevételt generálnak, hiszen több százezer egyedileg tervezett szervert szállítanak le a megrendelők felé.

Az AMD célja a felvásárlással az lehet, hogy közvetlenül ki tudja szolgálni a nagy felhőszolgáltatók egyedi igényeit. Ne kelljen köztes partnerekre várni, vagy bárkivel együttműködni akkor, ha a nagyobb vállalatok egyedi rendeléseket adnak le. Ezt az irányt valószínűleg erősíti az, hogy például a Google, az Amazon, vagy éppen a Microsoft kacérkodik a saját tervezésű szerverdizájnok gondolatával, de leginkább csak azért, hogy a saját egyedi hardverelemeiket hasznosítani tudják. Ugyanakkor az AMD-nek ez nem gond, hiszen a Semi-Custom részlegen belül bármilyen IP-t beépítenek az egyedi megrendelésekbe, és ezt esetenként ki is használták a felhőszolgáltatók. De az így készülő chipdizájnokat az AMD önmagától nem tudta tényleges szerverplatform részeként kínálni, ahhoz szükségük volt partnerekre. A ZT Systems felvásárlásával ez az igény megszűnik, az AMD bármilyen nagyobb volumenű egyedi megrendelésre tud majd beépítésre kész, szerverszintű megoldást kínálni.

Az AMD egyébként valószínűleg nem kíván versenyezni a partnereivel a szerverek szegmensében. Ezt régebben megpróbálta az Intel, de nem sült el jól, és az NVIDIA esetében is megszüli a maga, partneri viszony tekintetében kényes problémáit a DGX termékskála. A ZT Systems ugyanakor biztosan nem lesz közvetlenül jelen a tömegpiacon, így a Dell vagy a HP, hogy csak a legnagyobbakat említsük, továbbra is fontos partnerek maradnak. Itt tényleg csak arról van szó, hogy az egyedi igényeket gyorsan és rugalmasan szeretnék teljesíteni a nagyobb ügyfeleknek, és ezt úgy tudják megtenni, ha minden szükséges technológiai hátteret biztosítanak cégen belül. Mindez egy fontos tényező lehet, mert ha lenne valami specifikus igény, akkor azt a chipektől kezdve a készen szállított szerverekig le tudná követni az AMD, ráadásul anélkül, hogy külső partnereket kellene bevonni, és ezzel nem kevés időt nyernének a megrendelő számára.

Az AMD és a ZT Systems szerint az akvizíció a következő év első felében zárulhat le, de szükség van a versenyhatóságok jóváhagyásásra, és ezek beszerzése nem feltétlenül megy majd zökkenőmentesen.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.