Két éve, hogy az EU úgy ítélt, nem versenybarát az, hogy az iPhone készülékeken kizárólag az Apple Pay rendszer férhet hozzá az NFC chiphez. Az Apple-t változtatásra kötelezte az EU, így a kaliforniai vállalat az iOS 18.1-es rendszer megjelenésétől kezdődően engedélyezi, hogy harmadik féltől származó alkalmazások is hozzáférjenek és használják az iPhone NFC-jét. Az Apple a fejlesztők számára elérhetővé fogja tenni az API-t, ami az iPhone-okba épített dedikált biztonsági chipen (Secure Element) keresztül kezeli az összes NFC-s átvitelt. Az Apple szerint így a felhasználók adatainak biztonsága biztosítva lesz, a Secure Element ugyanis megakadályozza az érzékeny információk NFC-n keresztül történő ellopását.

Hirdetés

Mindezen változtatások azt jelentik, hogy a fejlesztők ezentúl nem lesznek kötelesek az Apple Pay-en és az iPhone-ok gyári Wallet alkalmazásán keresztül implementálni kártyáikat, legyen szó akár bankkártyákról, hotelszoba kulcsokról, utazási jegyekről vagy bérletekről, autókulcsokról, hűségkártyákról, igazolványokról, hanem saját alkalmazásukon keresztül is működhetnek. A felhasználói oldalon is átállítható lesz, hogy az iPhone-ok lezáró gombjának dupla megnyomása a Wallet helyett más alkalmazást nyisson meg.

Egyes régiókban már az iPhone-ok közti tranzakciók is működnek NFC-n át az Apple Pay rendszerrel
Egyes régiókban már az iPhone-ok közti tranzakciók is működnek NFC-n át az Apple Pay rendszerrel

Viszont nem kaphat mindenki hozzáférést, és nem is lesz ingyenes. Az Apple sajtóközleménye szerint a fejlesztőknek első körben kereskedelmi megállapodást kell kötniük az amerikai céggel, majd igényelni a hozzáférést az NFC-hez és a biztonsági chiphez, melyek használata után díjat kell fizetni az Apple felé. Emellett a fejlesztőknek meg kell felelnie az Apple biztonsági és adatvédelmi szabványainak is az iparági és szabályozási követelmények mellett. A cupertinói cég szerint ezzel is azt biztosítják, hogy csak megbízható fejlesztők kaphassák meg a megfelelő jogosultságokat.

Az EU mellett Ausztrália, Brazília, Kanada, Japán, Új-Zéland, Nagy-Britannia és az USA fejlesztői előtt is elérhető lesz az új funkció az iOS 18.1-el. Emellett természetesen megmarad az Apple Pay és Wallet rendszer is, melyet továbbra is a megszokott módon használhatnak fejlesztői és végfelhasználói oldalon is.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.