Hirdetés

Meglepő módon a HMD Skyline lett az első olyan androidos okostelefon, melyben a Qi2 vezeték-nélküli töltési sztenderd már támogatott. A Qi2-t 2023 januárjában jelentette be a Wireless Power Consortium, itt írtunk róla bővebben. A lényeg, hogy a mágnesek használatával a vezetékmentes technológia nagyobb hatékonysággal és a felhasználó számára kényelmesebb módon teszi lehetővé a vezetékmentes töltést, és mivel a Magnetic Power Profile az Apple MagSafe-en alapul, így a töltők mellett más telefonos kiegészítők is csatolhatók vele a telefonokra.

Az Apple iPhone-os MagSafe felépítését használták alapként a Qi2 mágneses architektúrájához
Az Apple iPhone-os MagSafe felépítését használták alapként a Qi2 mágneses architektúrájához [+]

A kiegészítőkkel foglalkozó cégek — például az Anker, Mophie, Ugreen, Belkin — el is kezdték az elmúlt másfél évben piacra dobni a Qi2-es kiegészítőiket. A Qi2 viszont az aktuális iPhone 15-ös generáció kivételével csak az említett HMD mobilban elérhető. Persze tokokkal kikerülhető, hogy mágneseket kelljen a készülék hátlapja alá rejteni, de ez egyben azt is jelenti, hogy a vezetékmentes töltés a Qi2-nél aktuális 15 wattos maximum helyet csak 12 wattal mehet az EPP-s (Extended Power Profile) Qi töltőkön.

Jobb oldalon a Qi2 legnagyobb előnyének miértje: a meghatározott méretű tekercsek illeszkedése a mágnesek segítségével pontos, így jobb a hatékonyság (kevesebb energia veszik kárba, kisebb a hőtermelés)
Jobb oldalon a Qi2 legnagyobb előnyének miértje: a meghatározott méretű tekercsek illeszkedése a mágnesek segítségével pontos, így jobb a hatékonyság (kevesebb energia veszik kárba, kisebb a hőtermelés) (forrás: WPS) [+]

A Google ennek ellenére azzal indokolta az Android Authority számára küldött válaszában a Qi2 kihagyását a Pixel 9-es szériából, hogy „a Qi standarddal működő kiegészítők szélesebb körben elérhetők, így nem látják előnyét a Qi2-re váltásnak„. Amiből az a rész elfogadható, hogy a régebbi szabvány szélesebb körben elérhető, viszont a Qi standard szerint működő töltők kompatibilisek a Qi2-es készülékekkel is és vice versa, a töltési sebesség limitálásával.

Viszont a Qi2-es mágnesekkel kényelmesebb kiegészítőket (kártyatartó, támasz, fogást segítő gyűrű, fotós állvány, külső SSD) a hátlapra tapasztani anélkül, hogy egy tokot közbe kellene iktatni. A Pixeleknek pedig, mint androidos referenciamodelleknek, iránymutatónak kellene lenniük a szoftver és kamera mellett másban is. Így érthetetlen az a hozzáállás, hogy a Google nem látja előnyét az új, lassú tempóban már terjedő Qi2 implementálásának.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.