Hirdetés

Bevezetés, doboz, külső

Ha szóba kerülnek a Sony Bluetooth fejhallgatói, általában egyetértő bólogatással nyugtázza mindenki, hogy igen, a WH-1000XM4 évekig a legjobb ajánlat volt, az 1000XM5 pedig még rá tudott tenni egy lapáttal. Csak kár, hogy nem lehet összecsukni. De vannak a japán gyártónak a százezres kategóriánál olcsóbb ajánlatai is vezetékmentes fejhallgatók terén, például a WH-CH720N a legolcsóbb aktív zajszűréssel, most pedig az egykori XB (Extra Bass) vonal újraélesztéseként itt az ULT WEAR. Könnyebben megjegyezhető névvel (van azért modellszám is: WH-ULT900N), és könnyebben megfizethető árcédulával. A teszt írásakor a Sony Magyarország hivatalos ajánlott fogyasztói ára 76 000 forint, de az Auchan, a Media Markt vagy az Euronics kapásból 65 ezerért adja, a Sony Központi Szalon pedig 60 ezerért két év garival újonnan.

Az ULT WEAR kábellel egy Xperia 10 VI-ra kötve
Az ULT WEAR kábellel egy Xperia 10 VI-ra kötve [+]

Oké, hatvanezer forint sem kevés egy fejhallgatóért, de ez pont fele annyi, mint az aktuális csúcsmodell és 35 ezerrel kevesebb, mint a pár évvel ezelőtti. Anyagminőségben, kényelemben és funkciókban pedig a WH-CH720N felett áll az ULT WEAR plusz 25 ezerért. A dobozban a fejhallgató mellett lesz egy zipzáras, kemény fedelű és aljú szövet hordozó, amibe bele lehet hajtogatni az eszközt. Lesz egy egyik végén USB-A, másikon USB-C töltőkábel és egy 1,2 méteres aranyozott 3,5 mm-es csatlakozókkal szerelt kábel. A repülőgépes adapter kimaradt.

A doboz és tartalma
A doboz és tartalma [+]

Ennek lehet az az oka, hogy az új fedélzeti szórakoztatórendszerek egy része már képes Bluetooth-kapcsolatra, és egy porton át is megszólaltatja könnyedén sztereóban a csatlakoztatott kiegészítőt. De köze lehet ahhoz is, hogy a Sony nem feltétlenül az üzleti utakra járkáló korosztályt célozza az ULT WEAR-rel, inkább a városi Y és Z-generációs fiatalokat. A marketinganyagok és az eszköz hangzása, egyedi funkciói alapján egyértelműnek tűnik, hogy arra a célcsoportra lő a Sony, akik mindennapjaik filmzenéjének inkább választanának már Sabrina Carpentert, Travis Scottot, Chappell Roant, Olivia Rodrigót, bbno$-t, Oliver Tree-t vagy valamelyik K-pop bandát, mint mondjuk Joni Mitchellt, Carol Kinget vagy Bob Dylant. Mielőtt valaki félreértené, ez nem ilyen “régen minden jobb volt” vagy “a mai fiatalok már nem tudják, mi az igazi zene” öregember felhőkkel kiabál pillanat akar lenni részemről, tisztában vagyok azzal is, hogy a TikTok egyik legfelkapottabb dala hosszabb ideig a Dreams volt a Fleetwood Mactől. Egyszerűen csak az van, hogy a jelenleg a fiatal nagyközönség által hallgatott legnépszerűbb előadók inkább használnak dobgépet, visszhangolt és loopolt effekteket a három perc hosszúság alatti számaikban, mint énekelnek legalább hat percig egy akusztikus gitár fölött a 61-es autópályáról.

Egy a hivatalos reklámanyagok közül
Egy a hivatalos reklámanyagok közül (forrás: Sony) [+]

Megjelenésében az ULT WEAR megmaradt egész visszafogottnak leszámítva az ipari zajszűrő fejhallgatókat idéző méretét. Fekete, fehér vagy zöld műanyagból van, a fejpántot és a fülkagylókat puha memóriahabbal töltött műbőr borítás fedi. A fejhallgató 255 grammot nyom, amivel nehéznek nem nevezném, kényelmes volt viselése, se a fejtetőn, se a szemüvegem száránál nem nyomott. Viszont mint céloztam rá, az ULT WEAR nagyon nagy: a fülkagyló kb. 52 milliméterre áll el a fejtől mindkét oldalon. A fülkagylók szélessége kb. 80 milliméter, a párna belsejének átmérője pedig 40 mm. A Sony szerint ez így on-ear, de gyakorlatilag over-ear, tehát ha kisebb fülünk van, azt körülöleli. Az eszköz magassága kb. 210 milliméter, és a kagylók behajthatók a pánt alá. A hordozó tokba viszont nem így lehet berakni, csak féloldalra hajtva, úgyhogy az több helyet foglal így a lehetséges minimumnál. Viszont örömteli, hogy megmaradt a dedikált hely a kábeleknek a hordozóban.

A fülpárnák úgy tűnnek, hogy ragasztva vannak
A fülpárnák úgy tűnnek, hogy ragasztva vannak [+]

Felépítése az 1000XM4-hez és az XB900N-hez hasonlít, a két fejhallgató szerelemgyerekeként is hivatkozhatnánk az ULT WEAR-re. A jobb oldali kagyló látszatra üres, de ebbe van beépítve az irányításra szolgáló érintőfelület. A bal kagylón van a bekapcsoló gomb, állapotjelző LED, az ANC kapcsoló gomb, az USB-C töltéshez és a 3,5 mm-es csatlakozó analóg hangátvitelhez. Ezen felül ide került két mikrofon a hívások lebonyolításához, valamint van egy csillogó ULT feliratú fizikai gomb, mellyel kapcsolható az ULT1 (mély, alacsony frekvenciájú basszust kiemelő) és az ULT2 (erőteljes) mód, ezekről később.

A fejhallgató kialakításával kapcsolatban a legnagyobb problémánk szélessége volt
A fejhallgató kialakításával kapcsolatban a legnagyobb problémánk szélessége volt [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.