Hirdetés

Külső, kezelés, üzemidő

A technológia és az egészségkövetés kezd olyan szorosan összefonódni, mint a technológia és a kommunikáció, így nem véletlen, hogy minden nagy mobilgyártónak van valamilyen órája és egészségügyi rendszere. Bár az Apple Watch elsősége elvitathatatlan, androidos fronton is szoros az összhang a viselhető és a zsebre vágható kütyü között, épp csak a Pixel referenciakészülékek helyett a Galaxy órák és mobilok a legnépszerűbbek. Nem muszáj egyébként Samsung Watchot Samsung telefonnal társítani, de több egészségügyi és ökoszisztémás extrafunkció miatt is érdemes, ahogy Samsung mobilhoz is választható másik márka kelléke.

A Galaxy Watch Ultra 47 mm, a Watch7 40 mm és a Watch7 44 mm
A Galaxy Watch Ultra 47 mm, a Watch7 40 mm és a Watch7 44 mm [+]

Igazán sokrétű ugyanis a tág értelemben vett órapiac, hiszen kapható olcsó karperec (Xiaomi Smart Band 8), ár/érték bajnok félokos (Huawei Watch Fit 3) és méregdrága élsportos kellék (Garmin Epix Pro), más-más előnyökkel, fókusszal, üzemidővel, árral és külsővel, úgyhogy idén a Samsung is változatos kollekciót mutatott be a hajlítható telefonok mellé. A legtöbb visszhangot az Apple Watch Ultra ellen nevező, brutális Galaxy Watch Ultra kapta 47 mm-en, míg az átlagember két jóval apróbb termetű Galaxy Watch7-tel érheti be 44 és 40 mm-en, egyaránt 3 nm-es, ötmagos Exynos W1000 chipet, 2 GB RAM-ot és 32 GB-os tárolót kínálva (21 GB érhető el szabadon).

A Galaxy Watch7 44 mm
A Galaxy Watch7 44 mm (forrás: Samsung) [+]

  • Galaxy Watch7 40 mm, Bluetooth, WiFi: 129 990 forint
  • Galaxy Watch7 40 mm, Bluetooth, WiFi, LTE: 149 990 forint
  • Galaxy Watch7 44 mm, Bluetooth, WiFi: 139 990 forint
  • Galaxy Watch7 44 mm, Bluetooth, WiFi, LTE: 159 990 forint
  • Galaxy Watch Ultra 47 mm, Bluetooth, WiFi, LTE: 279 990 forint

A Galaxy Watch7 40 mm
A Galaxy Watch7 40 mm [+]

Az Ultrát jómagam a hazai Unpacked eseményen próbáltam ki, és nekem túl nagynak bizonyult, míg tesztre előbb egy előszériás, zöld Watch7 44 mm jött végleges pakk és töltő nélkül, majd egy végleges, dobozolt 40 mm-es fehér, hogy vele és a legfrissebb szoftverrel szerezzem be a bő egyhetes szenzoradatokat. Az nem lepett meg, hogy számomra a 44,4 x 44,4 x 9,7 mm-es változat volt az ideális az Ultra 1,5” és 480 pixel átmérőjű AMOLED paneljét megörökölve, csak 590 mAh-s telepét 425 mAh-ra szűkítve: kellemesen nagy a Watch7 44 mm képernyője, mégsem túl bumfordi a háza.

Férfikaromon a 40 mm-es Watch7 szíja volt a tökéletes méretű, a 44 mm-esé picit hosszúnak bizonyult
Férfikaromon a 40 mm-es Watch7 szíja volt a tökéletes méretű, a 44 mm-esé picit hosszúnak bizonyult [+]

Inkább a szíj vastagsága és korlátozott szellőzése lepett meg, mai trendet követve a csaton való átfűzés után pedig a szíj maradékát nem kívül kell elvezetni, hanem belül, a csukló mellé gyömöszölve. Ezt AliceWake például kedveli, ám olyan hosszú a 44 mm-es Watch7 pántja, hogy a csuklóm mellett túl magasra ér a vége, és úgy már nem tökéletes a viselés kényelme.

A Galaxy Watch7 40 mm
A Galaxy Watch7 40 mm [+]

A második meglepetést a 300 mAh-s teleppel, 40,4 x 40,4 x 9,7 milliméteres házzal és 1,3”, illetve 432 pixel átmérőjű panellel szerelt Watch7 40 mm okozta: pont ideálisnak találtam az óra és a szíj méretét férfikaromon, nem vészesen apró képernyővel (de azért 1,5”-en jóval könnyebben ment a gépelés), érezhetően könnyebb kivitellel. Mondjuk arról a Samsung is hallgat, hogy ezek az órák szíjjal együtt (ahogy az emberiség viseli), milyen nehezek: nélküle a Watch7 40 mm csak 28,8 gramm, vele együtt viszont 50,5, és ugyanígy rájön nem kevés extra a Watch7 44 mm 33,8 és a Watch Ultra 60,5 grammjára.


[+]

A harmadik meglepetéssel AliceWake találkozott: a vastag szíj nem hajlik le elég hamar, hogy vékony csuklójának ívét felvegye, így maradt a pánt és a karja között rés, amitől nagyobbnak érezte az órát, mint amekkora hajlékonyabb szíjjal lenne. A pánt persze 20 mm-en cserélhető, mindenesetre egy próbát mindenkinek érdemes tennie vásárlás előtt. Míg az Ultra titánkeretet és 10 ATM védelmet kapott, a két Watch7 alumíniumházat és 5 ATM vízállóságot. Az IP68 minősítés és több MIL-STD-810H teszt teljesítése közös, akárcsak a perfekt összeszerelés


[+]

A védőüveg elöl zafírkristály és közös az alsó-felső gomb jobbra. Az új, középső gyorsbillentyűt viszont csak az Ultra kapta meg, pedig a másik kettő is elfogadta volna. Sőt: mivel a lünetta idén virtuális, vagyis a görgetni az ujjat az érintőpanel szélén húzva tudunk, és ez most sem kellően precíz, egy korona elhelyezése lett volna az ideális a megbízhatóbb görgetésre. Próbálkoztam pár napig a virtuális lünettával, ám hamar átszoktam az érintőpanel vízszintes és függőleges simogatására, szóval idén is nagy érvágás a tekerentyű hiánya.


[+]

A kitűnő képminőségre viszont nem lehet panasz: a Watch7 44 teljes fehér képernyőjén 942 nitet mértem, és napfény alatt minden óralap, értesítés és edzésadat tökéletesen látott, ahogy az éjjeli minimum is kellemesen alacsony maradt. Az amoledes feketékhez kirobbanó színek és tűéles rajzolat tartozik, az apróbb betűket persze 1,5”-en kényelmesebb olvasni, mint 1,3”-en. Az érintési érzékelés remek, nekem viszont hiányzik a Garminok öt gombja és a hozzájuk rendelhető, tucatnyi gyorsfunkció: túl kevés a billentyű és a testreszabási opció Samsungon.


[+]

A Watch7 friss szenzorszettet kapott: megvan a kétcsatornás GNSS (GPS L1 + L5, GLONASS, BeiDou, Galileo), a gyorsulásmérő, a barométer, az EKG, a bioelektromos impedancia analízis szenzor (ezt mondd ki egymás után ötször!), az iránytű, az infravörös hőérzékelő, a kijelzőt szabályzó fénymérő és a 13 LED-del szerelt pulzoximéter, ami egy kellemetlen változást is hozott. Az új BioActive szenzor már nem kompatibilis a Samsung mobilok fordított vezetékmentes töltésével, bár a Samsung 10 000 mAh-s akkubankjával elindult az átvitel (és 142 percig tartott). Furcsa, hogy a Samsung Watch7-tel egy időben kiadott Galaxy Z Fold6-ot sem tudta úgy kialakítani, hogy legalább a friss mobilgeneráció töltse az új órát vezetékmentesen. Persze a Type-C végű, mágneses töltőkorongot rádughatjuk telefonra is, és máris indul az átvitel, csak hát ezt magunkkal kell cipelni. Pakkban amúgy csak ez, az óra és a pánt van.


[+]

A személyes problémám mégis inkább az, hogy 72 perccel egyik Watch7 töltése sem gyors, a merülésük viszont az: egyhetes használat után, kevés telepítéssel és zenehallgatással, a WiFi-t és a mindig aktív képernyőt kikapcsolva is szűk egynapos üzemidőre állt be a 40 mm-es és másfél napra a 44 mm-es változat, ha GPS edzést is közbeiktattam. Ötnapos töltéshez szokva volt, hogy önhibámból lemerült Watchra ébredtem, máskor meg idő nem jutott elég, hogy aznapra elég nafta kerüljön bele. Nyilván az Ultra lehet az üzemidőkirály házon belül, ám az jóval vaskosabb, és messze egy Epix Pro hetekben mérhető üzemideje. A Watch7 esetében DC Rainmaker a folyamatos GPS használatot 8,5-11 órára saccolja, ami komolyabb teljesítmény- és kerékpártúrára, illetve ultratávokra nem igazán elég.


[+]

Takarékosabb működést vártam a 3 nm-es Exynos chiptől, azt pedig semmiképp nem, hogy az első beüzemelés és a hardverigényes telepítgetés rengeteg dadogással járjon. Ezek végére érve a rendszer szerencsére kisimult és gördülékeny lett, ám egyszerűen más színvonalt képvisel egy Apple Watch tükörsima működése és reakcióideje, ha ettől még az sem kitartóbb. A mindennapos töltés kellemetlen vonzata egyébként a telep gyorsabb elfáradása és hamarabb esedékes cseréje, végső soron pedig én többhetes üzemidő helyett csak annyit várok el egy saját karomra kinézett órától, hogy egy rövid zuhanyzás ideje alatt visszatöltsön annyi energiát, amennyi a legutóbbi óta távozott, ettől pedig a teljesértékű, nyílt operációs rendszerű okosórák nagyon messze vannak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.