Az NVIDIA az év elején jelentette be, hogy rendbeszedi és egységesíti vezérlőpultjait, így nagyon aktívan készül az NVIDIA App, amely első ránézésre nem több, mint a korábbi rendszer átépítése a GeForce Experience programba. Ez azonban csak a látszat, ugyanis az új programdizájnnal számos lehetőség nyílik meg, amik idővel bekerülhetnek a csomagba.

Hirdetés

Információink szerint az egyik legfontosabb tényező, hogy amíg a GeForce Experience nem volt kötelező, addig az NVIDIA App lényegében az lesz, hiszen ezen keresztül érhetők a legalapvetőbb beállítások, így az NVIDIA biztos lehet majd benne, hogy minden GeForce-ot használó ügyfelének van regisztrációja a cégnél. Bár a béta erejéig a felhasználói bejelentkezés nem szükségszerű, a végleges kiadásban majd ez változik. Ez megnyitja a kaput az olyan funkciók előtt, amelyek szerver oldalról működtethetők, tehát az új meghajtó nem csak kliensoldalon fut majd, némelyik modulját egy távoli szerver támogathatja meg különböző szolgáltatásokkal.

A kérdéses rész itt a szolgáltatások jellege. Úgy tudjuk, hogy a szerverszintű háttérrel jobb lehet majd az egyes konfigurációkhoz való optimális játékbeállítások visszaadása, ami azért manapság nem működik tökéletesen a GeForce Experience-en belül. Azzal viszont, hogy az NVIDIA temérdek adatot fog kapni a felhasználóktól, jobban ki tudja majd értékelni, hogy melyik géphez milyen beállítások illenek, és ezeken gyorsan tudnak majd változtatni. Ehhez némileg kapcsolódik majd a meghajtó alvó frissítése. Utóbbival állítólag régóta szemez a cég, hiszen a Game Ready irányzat egyik gondja, hogy az NVIDIA ugyan tudja hozni az eszközillesztőket az egyes játékok megjelenésére, de ezek telepítéséhez még mindig a felhasználónak kell kattintania, tehát kvázi addig nem Game Ready a rendszer, amíg manuálisan nem dönt úgy az ügyfél, hogy az legyen. Ez azért nagy probléma, mert a hibabejelentések jó része olyan jellegű, hogy a felhasználó régebbi drivert használ, holott a problémája már javítva van egy újabban. Ez a terméktámogatás szintjén jelentős költségben csapódik le, hiszen a bejelentéseknek utána kell járni, vagyis rengeteg erőforrást leköt olyan dolgok ellenőrzése, amire elméletben már van kész javítás, csak éppen előre nem igazán lehet látni, hogy az ügyfél hibáját nem-e egy másik, eddig nem ismert hiba okozza.

Erre a megoldás az alvó frissítés lenne, ami lényegében annyit tesz, hogy egy új csomagot azonnal letölti a program, a háttérben telepíti, a következő újraindítás után pedig már az új driver lesz betöltve. A felhasználónak semmilyen beavatkozásra nincs szüksége, minden fű alatt történne, az ügyfelek tudtán kívül. Persze valószínű, hogy igény esetén ezt a funkciót ki lehet majd kapcsolni, de a cél itt az, hogy valóban Game Ready legyen a szolgáltatás, tehát ne a játékost terhelje a munka, mármint az a pár kattintás, hogy megfelelő szoftveres háttérrel ruházza fel a PC-jét.

Fontos tényező még, hogy a PC-s gyártók azt tapasztalják, hogy nagyon sok felhasználó csonkán telepíti a meghajtót, tehát bizonyos funkciókat kiműtenek belőle segédprogramokon keresztül. Ezt nagyon nehéz megakadályozni, mert egészen komoly támogatási háttér gyűlt össze a közösségi térben arra, hogy mindig legyen valamilyen frissítés az egyes modulok kikapcsolásához. Ergo bármit is változtatnak a GeForce driveren, szinte azonnal jön a segédprogram, ami erre a módosításra reagál. A szerverszintű bekötés lehetővé teszi, hogy ezeket a változtatásokat az NVIDIA távolról ellenőrizze, és ha az egyes modulokat inaktív formában találja, akkor azokat a szerveroldalról telepítse a kliensekre. Ez egyfajta hibaelhárítás is, hiszen nem kizárt, hogy valami specifikus gond miatt az adott modul nem indult el, viszont ebből baj nincs, időnként majd a szerver ellenőrzi a meglétét, és javítja az esetleges hiányát, vagy nem megfelelő működését. Ezzel lényegében a meghajtót csonkító segédprogramoknak sem lesz több szerepe, hiszen távolról lehet majd kontrollálni a nem telepített modulok pótlását.

Végeredményben az NVIDIA App fő célja az lenne majd, hogy modern felületet biztosítson az új hardverek mellé, és automatikusan gondoskodjon arról, hogy a szoftveres háttér a tervezettnek megfelelően működjön, anélkül, hogy a felhasználónak bármit is tennie kellene érte. Ezzel a játékosok főleg a játékra koncentrálhatnak, a bejelentkezés után, a szerver majd intéz minden mást.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.