Bevezető, külső

Ha valami ROG Strix néven fut, akkor tudni lehet, hogy az ASUS teljes mértékben a játékosoknak szánta azt a terméket. Így van ez az XG27AQDMG monitorral is, melynek központi eleme egy 27”-es, QHD felbontású WOLED panel 240 Hz-es frissítéssel, ami már elég magas egy felsőkategóriás, GeForce RTX 4070/4080 vagy Radeon RX 7800 XT/XTX-szel szerelt „gamer rig” tudásához. Mint az árából is érezhető, a gyártó ezt a kijelzőt a felső régióba pozicionálta, így panel tudásán túl is elég sok extrával igyekszik elcsavarni a fejünket: HDR támogatás,pontos színek (delta E < 2), pivot, VRR és természetesen „AI” is szerepel a specifikációk között, hogy a ebben a szegmensben ritka fényes bevonatot ne is említsük. Nézzük meg, elég-e mindez arra, hogy megbocsássuk az árcédulán szereplő, 300 000 forint feletti összeget!

Hirdetés

Dizájn

Tesztalanyunk kinézete ízig-vérig „ROG” és „gamer”, még ha nem is annyira extrém, mint a korábban tesztelt, 32”-es csúcsmodellé. Az állvány nagyjából ugyanúgy néz ki, a talp viszont más, itt egy hagyományos, szélesebb egységet kapunk – és ugyan ízlések és pofonok, de nekünk ez jobban tetszik, mint a sok helyet foglaló, háromlábas kivitel. Elején egy bevágásba betámasztható a telefon, az állvány körül kialakított skála pedig lehetővé teszi, hogy az asztal élével párhuzamosan állítsuk be a kijelző síkját.

Maga az állvány a forgatáson és billentésen túl magasságállítást is kínál, illetve a sokat olvasók, esetleg kiadványszerkesztésen dolgozók kedvéért pivotot is tud. Ez utóbbi a játékosokat kevésbé érdeklő funkció, de örömmel vettük, hogy az ASUS nem hagyta le. A hátrafelé dőlő, oszlopszerű elem egy vezetékek átbújtatását és így rendszerezését segítő nyílással is rendelkezik, tetejére pedig egy sztenderd állványmenet is került, ami megkönnyíti a telefon vagy kamera rögzítését azok számára, akik például streaminghez ilyen kiegészítőt használnak.


[+]

Egy kicsit elidőzve még a kijelző hátoldalán, annak jobb oldali részén egy nagyméretű ROG logót találunk, mely természetesen világít és Aura Sync kompatibilis. Középen, ha az állványt leszereljük, a szokásos 100 x 100 mm-es VESA rögzítési rendszer furatait találjuk fali vagy más, csuklós tartóhoz.


[+]

Csatlakozókat kizárólag a készülék alján találunk, a kis „pulton” elhelyezkedő kezelőszervek két oldalán. Ezen a területen az ASUS nem végzett tökéletes munkát: bár egy DisplayPortot és két HDMI-t kapunk, az utóbbiak csak 2.0-s szabványúak, tehát ezen az úton QHD felbontás esetén 144 Hz-re leszünk korlátozva. Type-C interfész nincs, csak egy két Type-A kivezetést kínáló USB 3.2 Gen 2 hub, melynek uplink csatlakozója USB 3.0 Type-B konnektort használ (az ehhez szükséges kábelt a kiegészítők között találjuk). A tápegység külső, és nincs hangszóró – egy 3,5 mm-es jack viszont igen a fejhallgatót használók számára.


[+]

A kezelőszervek egy joystickből és két gombból állnak, az előbbi természetesen be is nyomható. Az ezeket tartalmazó kis kiemelkedés másik oldalán egy, a működési állapotot jelző, ROG logót formázó visszajelző fény található.

Főbb paraméterek
Monitor típusaASUS ROG Strix OLED XG27AQDMG
Technológia10 bites WOLED
Háttérvilágítás típusa
Kijelző mérete26,5 hüvelykes, 16:9 képarányú, sík
Felbontás2560×1440 pixel (110,84 ppi)
Képfrissítési ráta240 Hz
Válaszidő0,03 ms (g2g)
Input lag14,6 ms
KontrasztarányVégtelen
FényerőSDR: 257 cd/m², HDR: 353 cd/m²
Betekintési szögek179°/179°
Megjelenített színek száma1,07 milliárd
Színtérlefedettség146% sRGB
ExtrákDisplayWidget Center támogatás, HDR támogatás, beégés elleni védelem, AMD FreeSync Premium Pro, NVIDIA G-Sync kompatibilitás, GamePlus (célkereszt, stb.), állványmenet a talpon
Csatlakozók2 db HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, USB hub bemenet, 2 db USB 3.2, 3,5 mm-es fülhallgató-kimenet
Teljesítményfelvétel73,5 watt, készenléti módban: 0,22 watt, külső tápegység
Gyártó honlapjawww.rog.asus.com/hu
Termék honlapjaASUS ROG Strix OLED XG27AQDMG
Fogyasztói ár320 000 forint
Garancia3 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.