Az Intel régóta dolgozik a Falcon Shores kódnevű projekten, amely stratégiailag kritikusnak számított, hiszen egyetlen tokozáson belül biztosított volna x86/AMD64-es CPU-t, illetve AI-ra kihegyezett GPU-t. Az XPU-nak nevezett rendszer ugyanakkor még nem fog elkészülni, ugyanis a Santa Clara-i óriáscég csak dedikált gyorsító formájában fogja kiadni a következő év során, és ezzel párhuzamosan a Gaudi termékskálának, illetve a Ponte Vecchio generációnak is vége szakad – bár utóbbi hattyúdalát már májusben bejelentették.

Hirdetés

Annyi biztosnak tűnik, hogy a Falcon Shores első iterációja, immáron dedikált gyorsító formájában meg fog jelenni jövőre, de nagyon gyorsan követni fogja az utód, ami alapvetően az első generációs dizájn ráncfelvarrása lesz, és Falcon Shores 2 néven utalnak rá a cégen belül. Ennek a startja 2026-ban esedékes.

Az XPU koncepció viszont nem került le a tervezőasztalról, és jelenleg a 2027-es megjelenés van terítéken. Információink szerint az eredeti tervekhez viszonyítva a CPU chiplet módosult jelentősen, mivel egy 2027-re szánt magdizájnra fog alapozni. Ez azért nagyon lényeges, mert a gyártópartnereknél lehetett olyan pletykákat hallani, hogy a törölt XPU-nak igazából nem volt semmi baja, megfelelően működött, csak nem vette fel a versenyt a tervezett megjelenéskor közvetlen konkurenciaként AMD Instinct MI300A-val. És a legnagyobb probléma nem is a GPU chiplettel volt, hanem a CPU chiplet relatíve gyenge teljesítményével és igencsak magas fogyasztásával.

A jövőre érkező Falcon Shores ráadásul nem is lesz annyira átszabott, gyakorlatilag az első XPU-hoz tervezett GPU chipletet használja, a fő változás annyi, hogy a HPC-piacon leginkább keresett, CXL-t támogató processzorokkal is optimálisan működjön, ehhez kell némi extra idő.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.