Hirdetés

Bevezető, külső, doboz

Az IDC adatai szerint 40%-ot zuhantak a Sony mobil divíziójának eladásai 2023-ban Japánban, ahol a 125 milliós lakosság éves szinten 30 millió okostelefont vásárol. Nagyjából 1 millió eladott készülék volt Xperia, amivel a Sony hazájában még mérhető szinten maradt, sőt, az Apple mögött megcsípte a második helyet. (Igen, ez azt jelenti, hogy az Apple toronymagasan dominálja a japán piacot.) Mindezek ellenére a Sony nem tervezi az LG sorsát követni, a cég szóvivője a Bloombergnek azt nyilatkozta, fontosnak tartják a mobiltelefonok fejlesztését.

Xperia 1 VI elölről
Xperia 1 VI elölről [+]

Jelen állás szerint viszont úgy tűnik ez a fejlesztés azt is jelenti, hogy változtatnak az eddigi megközelítésen és fejet hajtanak a nagyközönség igényei előtt. Például azzal, hogy a 9:21 arányú kijelzőt 9:19,5 arányúra cserélik az aktuális Xperia 1-en, a szoftvert egyszerűsítik, a teleobjektív pedig immáron távolabbra lát. Elvesztette következetességét a Sony és egyediségét ezzel az Xperia? A legkevésbé sem, a 162 x 74 x 8,2 milliméteres alumínium keretből és Gorilla Glass Victus üvegekből összeálló 192 grammos téglatest ugyanolyan masszív és jól összerakott, az IP65/68-as védelmének köszönhetően pedig vízbe is mehetünk vele.

Balra a még 9:21 képarányú Xperia 10 VI, jobbra az Xperia 1 VI
Balra a még 9:21 képarányú Xperia 10 VI, jobbra az Xperia 1 VI [+]

A keret recés, a hátlap pedig anyagában texturált a könnyebb fogás érdekében. A hangerőszabályzó és az ujjlenyomat-leolvasós bekapcsoló gomb a keret jobbján kényelmesen elérhető magasságban, alattuk pedig a kétállású kameragomb, mely a telefont fektetve tartva pont a mutatóujj hegyére esik. Az ujjlenyomat-leolvasó gyors és pontos, ami jól jön, lévén arcazonosítás nincs. A keret balja üresen maradt, felül viszont a mikrofon mellett ott a 3,5 mm-es audio jack, melyhez új áramkört terveztek.


[+]


[+]

Alul ott a kézzel nyitható SIM-tálca egy darab nanoSIM-nek és egy microSD-nek. A telefon kezel egyszerre két SIM-kártyát, de a másodlagos csak eSIM lehet. A SIM-tálca most is kézzel nyitható, és ez az Xperia sem indítja magát újra kártyacsere miatt. Szintén alul található a Type-C csatlakozó, mely USB 3.2-es, OTG-képes, PD 3.0-s és PPS gyorstöltést felvesz és videós kimeneti portként is használható. Sony Alpha kamerákkal az Xperia 1 továbbra is képes külső kijelzőként működni.


[+]

A hátlap nem változott tavaly óta (csak kicsit szélesebb lett), vagyis a kamerahármas a bal felső sarokban található és alig emelkednek ki a hátlap síkjából. A Sony felirat középen, felül egy NFC ikon, alul pedig egy Xperia logó. A hátlap alatt ott a Qi tekercs, amivel vezeték nélküli töltést 15 W-ig felvesz a telefon és 4,5 W-ot le is tud adni. Nálunk a fekete modell járt, amin sötét színnel vannak a feliratok is, és nem túlzás ha azt mondjuk, hogy az idei felhozatalból (eddig) ez a mobil rendelkezik a leginkább letisztult külsővel. Van ezüst és khakizöld modell is egyébként, hazájában pedig vörös színű változat is.


[+]

Elölről szimmetrikus kávákat láthatunk, amik sztereó hangszórókat rejtenek alul és felül. Fönt a keretben kapott helyet a 12 megapixeles előlapi kamera is, viszont az értesítésjelző LED már nincs meg. Mielőtt rátérnénk a kijelzőre, gyorsan említsük még meg azt is, hogy az újrahasznosított anyagokból készülő és műanyagmentes csomagolásban a telefon mellett csak garanciajegyet találunk majd, se tok, se töltő, se kábel 609 990 forintért.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.