A nyári melegben nemcsak nekünk csökkenhet a teljesítményünk, hanem a számítógépeknek is: ha nem gondoskodunk a komponensek megfelelő hőmérsékleten tartásáról, akkor jön előbb a throttling, majd a lefagyás, szélsőséges esetben pedig akár a meghibásodás is. Egy mai gyors PC-ben általában négy olyan részegység van, ahol ez könnyen előfordulhat: a CPU, a GPU, az NVMe SSD és az alaplap tápellátással foglalkozó területe, melyet hívhatunk most egyszerűen VRM-nek. Ezen négyesből a háttértár és a VRM részleg általában rendelkezik saját hűtőbordázattal, melyet a gépházat átszellőztető ventilátorok tartanak hűvösen. A GPU hűtéséről a grafikus kártyára szerelt (és mellékesen a VRAM-ot, illetve az ottani tápellátást is hidegen tartó) rendszer gondoskodik, vagyis nekünk, felhasználóknak a különleges tuningmegoldásokat leszámítva csak a processzor hűtését kell megoldanunk. Sajnos vagy szerencsére ez pont nem triviális, különben nem lenne akkora választék a különböző processzorhűtőkből.

Régebben általános konszezus volt, hogy igazán hatékony és csendes hűtést csak vizes rendszerekkel lehet elérni. Ma már ez nincs teljesen így, mert léteznek kiváló levegős megoldások is, ám az még mindig igaz, hogy egy nagyteljesítményű CPU-t folyamatosan, megbízhatóan és magas zajszint nélkül hidegen tartani tényleg csak ilyen módon lehet. Nem véletlen, hogy az ASUS, aki azért tud egyet és mást a tuningolásról, kínál kompakt vízhűtéseket több kategóriában is.


[+]

Ezek közül a csúcsot most is a ROG márka alá tartozó modellek képviselik, például a Ryujin III sorozat, melynek 360 mm-es, tehát három darab 12 cm-es ventilátorral szerelt változatával a ma piacon lévő, legnagyobb fogyasztású asztali processzorok is könnyen lehűthetők. A nem kevesebb mint 6 év garanciával rendelkező termék hűtőblokkja egy nyolcadik generációs ASETEK pumpa köré épül, mely a csendes működés érdekében PWM-es, tehát fordulatszáma a PC terhelésének függvényében változtatható 800 és 3600 rpm között.

A viszonylag nagy méretű (89 x 91 x 101 mm-es) hűtőblokkon egy 3,5”-es LCD kijelző található, erre képeket vagy például az aktuális működési paramétereket tehetjük ki. Ami ennél is egyedibb, az a beépített ventilátor, mely a VRM hűtésével kapcsolatos problémákat hivatott orvosolni. Itt arról van szó, hogy az alaplapok tervezésekor úgy számolnak, hogy az ezeken az erősen melegedő komponenseken található bordákat majd a processzorhűtő ventilátora szellőzteti át. Ám a vízhűtéseknél nincs ilyen ventilátor, ezért egy komolyabb tuningnál nem a CPU, hanem a VRM fog „elszállni”. Nos, a Ryujin III blokkja ezt akadályozza meg ezzel a légkavaróval.


[+]

A rendszer másik érdekességét a három darab 12 cm-es, PWM vezérléssel 600-2200 rpm közötti fordulatszámra képes, legfeljebb 36,5 dB-es zajszinttel és 119 m³/órás légszállítással rendelkező ventilátorok jelentik, melyek vezetékek nélkül, pogo pines, mágneses rögzítésű csatlakozókkal kapcsolódnak egymáshoz. Ezekről nem hiányzik az ARGB világítás, melyet az alaplapról vezérelhetünk – és természetesen pogo pinek az ehhez szükséges áramot és jeleket is továbbítják.


[+]

A Ryujin széria kisebb, de szintén hat év garanciával rendelkező testvére a ROG Strix LC III 360 ARGB, mely egy hetedik generációs (abból is a továbbfejlesztett, második verziós) ASETEK blokkot használ alapként, rajta egy ROG logós, ARGB-s, az AURA Sync rendszerbe kapcsolható világító feltéttel. Ez utóbbi forgatható, így a logó a beszerelés irányától függetlenül mindig „helyesen” áll majd. A 360 mm-es radiátoron három darab ARGB-s ROG STRIX AF-12S légkavaró található, melyek 800-2200 rpm közötti fordulatszámra, 36 dB-es maximális zajszintre és 120 m³/órás légszállításra képesek. A világítás itt is bekapcsolható az AURA Sync rendszerbe, így a teljes rendszer színvilága, effektjei összhangba hozhatók.

Mind a Ryujin, mind a STRIX LC család kompatibilis valamennyi, manapság elterjedt asztali platformmal, így az AMD AM5 és AM4, illetve az Intel LGA115x, LGA1200 és LGA1700 foglalatokra is felszerelhetőek.

Aki TUF alaplappal, VGA-val, esetleg gépházzal rendelkezik, és a hűtés területén is szeretné követni ezt a dizájnt, annak ott van a TUF Gaming LC II 360 ARGB, az eddigiekhez hasonlóan hat éves garanciával. Ez a széria elkülönített pumpát használ, mely a csövekre épített házban kapott helyet, így a hűtőborda is alacsonyabb tud lenni. Az eddig bemutatott modellekhez hasonlóan ez a pumpa is PWM vezérlésű, tehát teljesítményét, és így zajszintjét is mindig az aktuális igényekhez tudja igazítani.

A TUF Gaming LC II 360 ARGB is rendelkezik világítással, mégpedig a blokk tetején a TUF logóban, illetve a radiátorra kerülő, IP5X porállóságú ventilátorainak lapátkerekén. Az utóbbiak 800-2000 rpm közötti fordulatszámra képesek, és legfeljebb 29 dB-es zajszinttel, illetve 114 m³/órás légszállítással dolgozhatnak a processzor hűtésén. Platformkompatibilitás területén a megszokott és a mai igényeket szinte tökéletesen kielégítő AM4/AM5, LGA115x/1200/1700 összeállítást kapjuk.

Egy jól beszerelt vízhűtés járulékos haszna egyébként, hogy a számítógépház szellőztetését is megoldják a radiátor ventilátorai. Amennyiben ez nem lenne elég, akkor kiegészíthetjük ezt külön légkavarókkal, például a TUF TR szériából, mely ARGB világítást, illetve hidrodinamikus csapágyazást kínál. A 2000 rpm fordulatszámú, 29 dB zajszintű, 3,3 mmH2O statikus nyomást és 132 m³/órás térfogatáramot biztosító egység háromdarabos készletben, fehér és fekete alapszínben kapható, és létezik belőle fordított irányú verzió is, mely a 2000 rpm-es fordulatszám és 29 dB-es zajszint mellett 2,75 mmH2O statikus nyomást és 130 m³/óra térfogatáramot állít elő.


[+]

Az eddig bemutatott három hűtőben az a közös, hogy az ASUS elsősorban a játékosokat célozta meg velük, ezért is kerültek a ROG és TUF márkanevek alá. A vízhűtés előnyei azonban a professzionális felhasználásnál is kiaknázhatók (adatközpontokban is használják), így a ProArt termékcsaládban is elérhető ilyen rendszer, természetesen az itt előforduló felhasználási körülményekre optimalizálva. A maximális teljesítményt kínáló ProArt LC 420 egy dizájnjában visszafogott, a csendes és megbízható működést, na meg a maximális hűtési teljesítményt előtérbe helyező rendszer.


[+]

Teljes egészében fekete színt kapott, 420 mm-es, vaskos, nagy hőtehetetlenségű radiátorán pedig az iparágban az egyik legmegbízhatóbbnak tartott ventilátorból, a 14 cm-es Noctua NF-A14 industrialPPC-2000 PWM-ből dolgozik három darab. Ezek 800-2000 rpm közötti fordulatszámmal és legfeljebb 31,5 dB-es zajszinttel rendelkeznek, légszállításuk pedig óriási, elérheti a 183 m³/órát. A szögletes dizájnú vizesblokk jóval visszafogottabb megjelenésű, mint a korábban említetteké, de nem teljesen mentes a díszítésektől: egy diszkrét, sávos kijelző található rajta, mely a CPU/RAM foglaltságát, a CPU hőmérsékletét vagy a ventilátorok fordulatszámát képes megmutatni.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.