Bevezető, tesztalany

Az idei Computexen szinte minden a mesterséges intelligenciáról szólt, és az „alaphardverek” gyártói, tehát az AMD, az Intel, a NVIDIA és a Qualcomm is ehhez kapcsolódó újdonságaikat vonultatták fel. Erre a vonalra csatlakozott rá a Microsoft is, akik igyekszenek kihasználni az AI népszerűségét, és például a Copilot+ PC megjelöléssel bizonyítani, hogy igenis van értelme Windows 11-re váltani és egyben lecserélni a Windows 10-et még vígan futtató, gyengének egyáltalán nem mondható hardvert.

Ebben a versenyben sokak meglepetésére először a Qualcomm ért célba, velük, vagyis az általuk kínált Snapdragon X Elite platformmal startolt el az egész Copilot+ PC program, miközben a PC-s, windowsos világban sokkal jobban ismert AMD és Intel csak a bemutatóig jutott (persze nem feledkezhetünk meg a Copilot+ előtti korszakról, és vele például a Ryzen 7040 szériáról). Ez változik most meg az AMD Strix Point platformjának érkezésével, mely a cég notebookokba szánt, a Microsoft által támasztott követelményeknek megfelelő új terméke, Zen 5 CPU-magokkal, 50 TOPS teljesítményt ígérő NPU-val és RDNA 3.5 architektúrára épülő grafikus adapterrel. Tesztünkben a platformot az ASUS legújabb felsőkategóriás noteszgépével, a Zenbook S 16-tal próbáltuk ki.

Karcsú és kiváló

Kezdjük is az ismerkedést magával a notebookkal, hogy lássuk, milyen körítés mellett ismerkedhetünk meg a Strix Point képességeivel! A Zenbook S 16 egy gyönyörű, és egyben nagyon jó notebook, mely rendkívül vékony, mindössze 13 mm vastag. Igaz, 16”-es kijelzője miatt alapterülete még a divatosan vékony keret mellett sem tud túl apró lenni, így 354 x 243 mm, tömege pedig pár grammal meghaladja a másfél kilogrammot. Ebben viszont egy 78 Wh-s akkumulátor is benne van, amivel igen hosszú üzemidőre számíthatunk.


[+]

A gép külseje a cég Ceraluminium fantázianevű bevonatát viselő ötvözetből áll, és esetünkben a szinte teljesen fehér „scandinavian white” színben pompázik. Ez a Ceraluminium valójában egy magas hőmérsékleten előállított, extrém magas kopásállóságot biztosító bevonat, mely azon túl, hogy az ujjlenyomatoknak is jól ellenálló, kissé érdes, matt felületet biztosít, még maximálisan prémium hatást is kelt, olyat, amit a 900 000 forintos árcédula okán a vásárló meg is érdemel (és el is vár). Ez a prémiumérzet szerencsére a többi részletre is kiterjed, a zsanérok, az összerakás, a billentyűzet és a dizájn is elsőosztályú. A fedlapon ott a Zenbookokra jellemző óriási, stilizált A betű, a méret dacára numerikus részt mellőző, háttérvilágítással is rendelkező billentyűzet felett pedig egy apró lyukakkal áttört szellőzőcsíkot találunk.

[+]

A tapipad egyszerűen gigantikus, 150 x 100 mm-es, szélein külön funkciókat biztosító sávokkal (például fényerőállítás, ám ezeket lekapcsolhatjuk, ha nem tetszik a megoldás). A csatlakozókínálat a nagyon vékony oldalak miatt kissé szegényes: két USB4 (ezek szolgálnak töltésre is, asztali használatnál dokkoló hiányában tehát az egyiket rögtön bukjuk), egy HDMI 2.1, egy kombinált hangcsatlakozó, egy USB 3.2 Gen 2 Type-A áll rendelkezésre, illetve egy SD kártyaolvasót is kapunk.


[+]

A Zenbook S 16 a gyártótól ebben a kategóriában megszokott módon OLED panelt kapott, mégpedig a legújabb Samsung generációból, mely 16”-es mérete mellé 2880×1800 pixeles felbontást (és így 16:10 képarányt), 120 Hz-es frissítést, 396 cd/m² maximális fénysűrűséget (ez HDR módban 502 cd/m²-re nőhet) és kiváló, 94%-os AdobeRGB-nek megfelelő színteret kínál. A színhűség is nagyon jó, a gyári profillal a delta E maximális értékét mindössze 1,2-nek mértük.

[+]

Specifikációk
Termék megnevezéseASUS Zenbook S 16 UM5606
ProcesszorAMD Ryzen AI 9 HX 370 – 4 Zen 5+8 Zen 5c mag, max. 5,1 GHz, 15-54 W cTDP
Memória32 GB (Samsung) LPDDR5-7500
Kijelző16,0″-es, 2880×1800 pixeles Samsung ATNA60CL10 OLED panel, 120 Hz-es frissítéssel
GrafikaAMD Radeon 890M
Adattároló2 TB-os Micron 2400 SSD, PCIe 4.0 x4
Kommunikáció– Mediatek MT7925 Wi-Fi 7
– Bluetooth 5.4
Interfészek– 2 db USB4 (Type-C)
– 1 db USB 3.2 Gen 2 Type-A
– 1 db HDMI 2.1
– 1 db kombinált 3,5 mm-es hangcsatlakozó
Extrákbillentyűzetvilágítás (egy zóna, fehér szín), SD kártyaolvasó
Akkumulátor78 Wh
Méret354 x 243 x 13 mm
Tömeg1,52 kg
Operációs rendszerWindows 11 Home
Gyártó honlapjawww.asus.hu
Termék honlapjaZenbook S 16 UM5606
Fogyasztói ár899 990 forint
Garancia3 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.