Július 18-án mutatta be a HMD első olyan készülékét, melyre flagshipként, vagyis zászlóshajóként hivatkoznak. A márka saját kínálatán belül reális is csúcsmodellnek nevezni a Skyline-t, hisz ez eddig a legtöbbet kínáló modelljük, viszont objektíven nézve ez nem egy csúcskészülék, hanem felső-középkategóriás. Elődjének tekinthetjük a Nokia 8 Siroccót, a 8.3-at vagy akár a 9 PureView-t is, mert megvan a felsőkategóriás készülékeket idéző formavilág és vannak olyan funkciók is a Skyline-ban, melyek nem feltétlenül jellemzők az összes középkategóriás telefonra. Ilyen például a Qi2-es töltés megléte, vagy az eSIM-kompatibilitás.

Hirdetés

HMD Skyline fekete színbenHMD Skyline fekete színbenHMD Skyline fekete színben HMD Skyline fekete színben (forrás: HMD) [+]

Az IP54-es védelemmel ellátott ház egyenes szélekkel operál, a keret alumíniumból van. A hátlapot minden eddiginél könnyebb eltávolítani a Gen2-es javíthatóságnak köszönhetően, egyetlen csavart kell mindössze kitekerni a keret bal alsó sarkánál, majd utána egy gitárpengetővel lepattintható a hátlap. Az akkumulátor (4600 mAh, 33 W vezetékes töltés, 15 W Qi töltés, 5 W vezeték nélküli visszatöltés) cseréje viszont úgy is hosszadalmasabb folyamat lesz, hogy 65%-kal kevesebb lépésből áll a Skyline szerelése, mint amennyiből a Nokia G22 és G42 javítása megoldható volt.

Kézzel tehát nem eltávolítható az akkumulátor, csavarozni kell hozzá, viszont nagyjából 8 perc alatt megvan az aksi és a kijelző eltávolítása is a telefonból. Az iFixit biztosítja most is a leírást és a képanyagot a szereléshez útmutatásként, rajtuk keresztül rendelhető a szerelőkészlet és a cserealkatrészek — köztük töltőcsatlakozó, hátlap, kijelző, akkumulátor — is. Ezeket több éven keresztül fogja árusítani a HMD és az iFixit, ezzel viszont rá is kanyarodhatunk a következő pontra.

Ezzel a képpel illusztrálták, hogy bárki szét tudja szedni a Skyline-t, és elvileg a Skyline kamerájával fotózták
Ezzel a képpel illusztrálták, hogy bárki szét tudja szedni a Skyline-t, és elvileg a Skyline kamerájával fotózták (forrás: HMD) [+]

Ami a támogatás. A HMD azt ígéri, hogy két Android főverziót és három év biztonsági patchet kap majd az Android 14-gyel piacra kerülő Skyline, ami kevés. Nem önmagában, a középkategóriában nézve kevés, hanem kontextusában, hisz ha már otthon javítható a telefon, abból az következik, hogy két év után simán kicseréli a felhasználó az akkumulátort, aztán lehet négy év múlva újból, ha megint elfáradna a telep. Csak addigra már nem lesz frissítés a telefonjára, szóval lehet elgondolkodik rajta, hogy inkább újat vegyen magának. A HMD azt ígéri egyébként, hogy 800 ciklus után is megtartja a telep gyártási kapacitásának 80%-át.

(forrás: HMD) [+]

Amennyit láttunk a bemutatón a szoftverből, az a szokásosan letisztult, AOSP alapokon alig változtató felhasználói felület volt. Újdonság benne a digitális detox bekapcsolásának lehetősége, ami egy továbbgondolt képernyőidő / fókusz mód. Segítségével a felhasználó beállíthat különböző appokat, kontaktokat, idősávokat, helyszíneket, hogy ne érkezzenek értesítések és ne is jelenjenek meg adott programok ikonjai sem a képernyőn. Külön widget is van ennek a gyors indítására és kétféle módot kínál a HMD, egyikben jelkóddal feloldhatók a korlátozások, ha nem bírná ki a felhasználó Instagram nélkül, másikban, melyet hard detoxnak hívnak, viszont 24 órán keresztül (vagy a telefon újraindításáig) letilt minden előzetesen beállítottat a Skyline.


(forrás: HMD) [+]

A rendszer egy Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2-n fut és 6,55 hüvelykes pOLED kijelzőn jelenik meg (FHD+ felbontás, 144 Hz-es frissítés). A kijelzőbe lyukad felül-középen egy 50 MP-es kamera, mely szemkövető autofókuszt és 4K-s videórögzítést is tud. A hátlapon egy 108 MP-es szenzor van a főkamerában, ez OIS által stabilizált, mellette egy 50 MP-es teleobjektív 2x optikai nagyítással (4x veszteségmentes hibrid nagyítás ígéretével), valamint egy 13 MP-es ultraszéles egység. A szoftver a harmadik generációs éjszakai móddal részletes esti képeket ígér, és van gesztusfelismerés, tehát lehet integetni, béke jelet mutogatni vagy szívecskét és a Skyline elkészíti a fotót. A kamerahardverről nem közölt infót a HMD, tehát nem tudjuk, milyen érzékelőket használ a Skyline képalkotáshoz, ezeket az információkat teszt során majd kiszedjük a készülékből, és még többet is.

A HMD Skyline pink és fekete színekben lesz elérhető Magyarországon, 12 RAM-mal és 256 GB tárhellyel, 219 990 forintos ajánlott fogyasztói áron 2024. augusztus 16-tól. Augusztus 16. és szeptember 15. között a vásárlást követően minden vásárló igényelhet egy exkluzív, HMD-s Edition one pulóvereket és sapkákat tartalmazó promóciós csomagot.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.