Hirdetés

Ötödik Zen

Az AMD még 2017-ben mutatta be az első generációs Zen magot, amely komoly sikernek számított, és az azóta megjelent Zen 2, Zen 3 és Zen 4 is nagyon kedvező fogadtatásban részesült. Utóbbinak ráadásul nem volt könnyű dolga, mivel a korábban sokáig megtartott Socket AM4-es foglalatot leváltotta az LGA típusú, 1718 tűvel rendelkező Socket AM5, tehát a processzorok mellé új alaplapokat, sőt új memóriákat is kellett venni.


[+]

A most bemutatkozó Zen 5 ebből a szempontból kellemesebb helyzetben van, mivel megmarad a Socket AM5-nél, így viszonylag sok felhasználónál van már egy kiépített alap a potenciális frissítésre, de a cég alapvető célja az is, hogy a régebbi platformon ragadt ügyfeleket váltásra bírja.

Az AMD szokás szerint egyáltalán nem kockáztat nagyokat, így most is azt az elvet követi, hogy minimalista, de célirányos fejlesztésekkel lépdel előre. Az új sorozat kapcsán is csak olyan elemekhez nyúltak, amelyekhez feltétlenül kellett, így a Ryzen 9000-es CPU-k továbbra is két részre vannak bontva, vagyis a tokozásra egy IO lapka (cIOD) mellé kerül egy vagy két CPU chiplet (CCD). Ez egy ismert felépítés a Zen 2-t, a Zen 3-at és a Zen 4-et tekintve, viszont az előző generációhoz képest a CPU chipletet frissíteni kellett.

Ez persze nem azt jelenti, hogy az IO lapka nem változik. Ez ugyan marad a TSMC 6 nm-es eljárásán, de új stepping revízióra épül, aminek hála a DDR5-öt támogató, összesen 128 bites buszszélességgel rendelkező memóriavezérlő már elboldogul a JEDEC szabvány szerint 5600 MHz-es effektív órajellel is, ami EXPO profilok mellett nagyobb is lehet. Utóbbival érdemes is élni, mert az optimális teljesítmény 6,4 GHz-es effektív órajellel érhető el. Minden más változatlan maradt, így továbbra is hozzáférhető a 28 darab PCI Express 5.0-s sáv, az integrált grafikus vezérlő, és a kapcsolódó multimédiás egység, a kijelzőmotorral egyetemben. Ennek képességeit már korábban kiveséztük.

A CPU chiplet, azaz a CCD már komolyan fejlődőtt, bár a főbb változások a motorháztető alatt vannak. Egy chipletben továbbra is nyolc darab processzormag található, de már a Zen 5 verzióból, a strukturális felépítés pedig megegyezik azzal a dizájnnal, amivel a Zen 3 és Zen 4 dolgozott, vagyis maga a CCX, azaz a Core Complex nyolc magból áll, amelyek 32 MB-os, 16 utas megosztott L3 gyorsítótáron osztoznak. Utóbbi a ciklusonként 32 bájtot továbbító buszon kerül bekötésre, és úgynevezett victim cache-ről van szó, vagyis ha a magonkénti 1 MB-os, nyolcutas L2 gyorsítótár megtelik, akkor kerülnek az L3 gyorsítótárba az adatok.


[+]

Maga az új, Eldora kódnevű CCD a TSMC 4 nm-es eljárásán készül, aminek hála 70,6 mm² lett a kiterjedése és 8,315 milliárd tranzisztorból épül fel. Ahogy fentebb említettük, egy tokozáson belül egy vagy két CPU chiplet lehet, ezek pedig Infinity Fabric linken keresztül kapcsolódnak az IO lapkához. Írás során 16, olvasásánál pedig 32 bájt adat mozgatása lehetséges CCD-nként, vagyis itt a korábbi generációkhoz képest nem változott a rendszer.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.