Még tavasszal írtunk arról, hogy az alaplapok okozhatják az újabb és gyorsabb Intel CPU-k instabilitását, amit a Santa Clara-i óriáscég nemrég el is ismert, azóta pedig érkezett is egy hivatalos válasz, amely kifejtette, hogy ténylegesen milyen megoldásra számíthatnak a felhasználók.

Hirdetés

A pontos okokat az Intel még vizsgálja, így friss adalék azóta nem jelent meg, noha frissebb BIOS-ok folyamatosan érkeznek. A gond azonban kezd nehezen kezelhetővé válni, ugyanis megjelent az első olyan figyelmeztetés a felhasználók felé, amelyet egy fejlesztőstúdió tett közzé, felhívva az ügyfeleik figyelmét arra, hogy az Intel „hibás processzorokat árul”.

Az Alderon Games a Path of Titans című MMO-n dolgozik, amely kapcsán stabilitási gondok merültek fel, és a fejlesztők elemezték azokat. Az adataik szerint a végfelhasználóktól több ezer összeomlásjelentés érkezett 13. és 14. generációs Intel CPU-val, és a hivatalos dedikált szerverek stabilitásával is gond van, ami egész játékszervereket tesz tönkre. A fejlesztői csapat is gyakori instabilitásra panaszkodik, ami SSD- és memóriakárosodást okoz. Ezeken túlmenően a közösségi szerverek üzemeltetőinél is hasonló problémák jelentkeznek, és az említett processzorokon a játékhoz nem kapcsolódó dekompressziós és memóriatesztek is sikertelenül futnak le.

A fejlesztőstúdió úgy döntött, hogy a nagy mennyiségű gondot látva minden hivatalos dedikált szerveren belül lecserélik az Intel processzorokat AMD-re, és ugyanerre bíztatják a közösségi szerverek üzemeltetőit is. Emellett a játékosok a jövőben egy üzenetet kapnak a programon belül, ami felhívja a figyelmet a 13. és 14. generációs Intel CPU-k instabilitására, jelezve azt, hogy nem az alkalmazással van a gond, hanem a hardverükkel.

Az Alderon Games alapítója megjegyezte, hogy az elmúlt 3-4 hónapban arra lettek még figyelmesek, hogy az általuk használt CPU-k kezdetben jól üzemeltek, de az idő múlásával instabillá váltak. A saját tesztjeik közel 100%-os hibaarányt tártak fel, és ebből arra következtetnek, hogy csak idő kérdése, amíg másnál is jelentkeznek a gondok.

Az Intel számára így egyre sürgetőbb lehet a probléma forrásának feltárása, elvégre nem jönne jól a cégnek, ha a következő generációs asztali sorozattal szemben bizalmatlanok lennének a felhasználók.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.