Az ARM bejelentette saját felskálázási eljárását, ami az ASR, azaz Accuracy Super Resolution névre hallgat, és a temporális megoldások sorát bővíti. A rendszer alapjaiban nem tekinthető újnak, ugyanis az ARM az AMD-féle FidelityFX Super Resolution 2-t használta fel, és azt szabta át úgy, hogy ultramobil szinten jobban használható legyen.

Hirdetés

Az ASR közvetlen konkurense a Qualcomm-féle Snapdragon GSR, vagyis Game Super Resolution, aminél jobb képminőséget produkál, de ez várható, mert a GSR egyfajta spatiális technika, ráadásul a jó teljesítményre kihegyezve, így a felskálázás eredménye kevésbé számított. Hátránynak tekinthető, hogy az ASR teljesítményigénye nagyobb, de a modernebb ultramobil IGP-k esetében ez még vállalhatónak is tűnik.

Az ARM az FSR2-höz viszonyítva a rendszer gyorsítását célozta meg, ami szintén érthető lépés, mivel a kisebb képernyőjű ultramobil eszközökön nem szokás nagyítóval keresni a pixelszinten keletkező hibákat, így többet ér az, ha az ASR extra gyorsulást kínál.


[+]

Az ARM mérései szerint látható, hogy megegyező felbontású felskálázás mellett az ASR általánosan gyorsabb az alapot kínáló FSR2-nél, és ezt nagyrészt annak köszönheti az algoritmus, hogy a fejlesztése során abszolút a teljesítményre vonatkozó igények számítottak, szemben az FSR2-vel, ahol azért számottevő tényező volt az a képminőség és a sebesség aránya. De az AMD eljárása nem is ultramobil szintre készült. Az élesítés tekintetében az ARM nem megmaradt az AMD-féle RCAS algoritmusnál, ez általánosan elég gyors és elég jó eredményt ad, hogy ne kelljen hozzányúlni.


[+]

A képminőséget tekintve az ARM csak spatiális megoldásokkal vetette össze az ASR-t, az alapul szólgáló FSR2-vel nem, de ez nem is lett volna sportszerű, mivel az AMD eljárása nem annyira teljesítménycentrikus, konkrétan jóval több mintával tud dolgozni. A spatiális FSR1 és GSR megoldásoknál azonban látványosan jobban teljesít az új ASR.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.