Újabb iskola tiltotta ki részben intézményéből az okostelefonokat az Egyesült Királyságban. Az Eton College egyike a kilenc eredeti angol magán-középiskolának, és a brit sziget egyik leghíresebb magán-középiskolája fiú tanulóknak, ide járt például Harry és Vilmos herceg, David Cameron, Boris Johnson, de Hugh Laurie és Tom Hiddleston is. Az Eton az idén szeptemberben induló tanévtől kezdve a kilencedik évfolyamos 13 és 14 éves tanulói számára nyomógombos Nokia készülékeket oszt majd ki, és tiltani fogja a gyerekeknek az okostelefon használatát – tájékoztatta a szülőket a brit sajtó szerint levélben az igazgató, aki egyúttal arra is kérte őket, a SIM-kártya cseréjét követően a szülők vigyék magukkal haza a gyerek okostelefonját.


[+]

Az évente 52 ezer font (24 millió forint) tandíjat igénylő Eton nem az első a brit magániskolák között, mely ilyen lépést tesz, magyarázatuk pedig ugyanaz: a diákok mentális egészsége. Az Eton és más hasonló döntést hozó iskolák szerint az oktatási intézményekben növekvő tendenciát mutatnak a diákok általános jólétére gyakorolt negatív hatásai az okostelefonoknak, például az alvászavar, figyelemzavar vagy képernyő-függőség. Azzal, hogy az okostelefon helyett a legkisebbeket nyomógombos készülékkel látják el, az Eton vezetése szerint a világtól nem szakítják el őket, hiszen hívást indítani vagy fogadni és SMS üzenetet küldeni ugyanúgy tudnak majd, de a vezetőség véleménye szerint egyben arra is ösztönzik vele a tanulókat, hogy többet foglalkozzanak társaikkal, tanulmányaikkal, és az iskolai tevékenységekben aktívabban vállaljanak részt. A digitális fejlődésben sem maradnak majd le a diákok, hisz az iskola által biztosított iPadek és számítógépek ugyanúgy rendelkezésükre állnak majd tanulmányaikhoz, ígéri a vezetőség, s hozzátették, az első három évfolyam tanulóinak továbbra is kötelező lesz éjszakára leadni elektronikus eszközeiket.

A Standard cikke szerint az okostelefon-használatot korlátozó magániskolák a tanulók számára több aktivitást szerveznek, illetve hosszabb iskolai napokat is vezetnek be. Egyesek arra kérték a szülőket, hogy otthon is hagyják kint a gyerekek szobájából az okostelefonokat és csak akkor vásároljanak a diáknak saját készüléket, amikor már mindenképp szükséges.

A brit parlamentben egy bizottság idén májusban azzal állt elő, hogy az egész országban ki kellene tiltani az okostelefonokat az iskolákból a 16 év alatti diákok számára.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.