Hirdetés

Az NVIDIA legerősebb „gamer” grafikus kártyája jelenleg a GeForce RTX 4090, melyből érdekes módon idén januárban nem készítettek Super változatot. Ezt a hiányosságot pótolta most egy lelkes, és láthatóan igencsak felkészült csapat, akik a YouTube-on be is mutatják (portugálul) teljesen egyedi és több különböző VGA-ból összeépített kreálmányukat.

A kiiindulási alap természetesen egy NVIDIA AD102-300 GPU,  mely az RTX 4090-ben is dolgozik. Ez a legnagyobb Ada Lovelace chip, szóval ezen nincs mit módosítani, nem lehet további számítási egységeket vagy más komponenst aktiválni. Amit viszont lehet, és amit az NVIDIA is csinált a Super kártyákon, az a memóriatuning. Ennek érdekében az AD102-t az eredeti 21 Gbps-es memóriamodulok helyett válogatott 24 Gbps-es GDDR6X modulokkal párosították össze, melyeket GeForce RTX 4080 Super kártyákról szedtek össze (ezeken a GDDR6X 23 Gbps-on üzemel, szükség volt tehát ellenőrizni, hogy a VRAM minden eleme megbízhatóan dolgozik-e). Végül az egész összeállítás a Galax gigantikus, és teljes mértékben túlhajtásra optimalizált RTX 3090 Ti HoF OC Lab Edition NYÁK lapjára került.


(forrás: TecLab) [+]

Ez azért volt lehetséges, mert az RTX 3090 Ti-hez készített áramköri lap a 4090 fejlesztői környezete is volt egyben. Ezen a NYÁK lapon például dupla 16 tűs tápcsatlakozó és 28 fázisos VRM található, na meg ebben az esetben egy teljes lefedettséget biztosító vízhűtésblokk is.


(forrás: TecLab) [+]

Mint a videóból kiderül, a műtéti sorozat eredményes volt, hiszen egy teljesen működőképes kártyát kaptak, ami teljes túlhajtással az eredeti RTX 4090-hez képest körülbelül 39%-kal produkált többet a Superposition 8K benchmark alatt. Ha csak a memóriát hajtották túl 26 Gbps-re, akkor 13%-os gyorsulást kaptak.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.