Úgy néz ki, hogy a közelgő AMD Ryzen 9000X3D szériás processzorok az első olyan 3D V-cache-sel szerelt megoldások lesznek a vörös óriás kínálatában, amelyek már teljes mértékben támogatni fogják a tuningot.

Hirdetés

Ezek a központi egységek mindig is kiemelkedően teljesítettek a játékokban, azonban a legelső, Ryzen 5000-es generáció nem hagyott mozgásteret a kísérletezésre, mivel a különböző beállítások menedzselése automatikus volt. A második, AMD Ryzen 7000-es nemzedék efféle cache-sel érkező modelljei már egy picit nyitottabb álláspontot képviseltek, mert elérhetővé vált a PBO (Precision Boost Override), illetve a Curve Optimizer használatának lehetősége, plusz belekerült az egyenletbe az AMD EXPO profilokkal ellátott memóriamodulok túlhajtása; nem is meglepő, hogy a csúcs gaming chipnek számító Ryzen 7 7800X3D eladásai rendkívül jól pörögnek.


[+]

A fejlődést látva talán annyira nem hat derült égből villámcsapásként az, hogy a 9000-es sorozatú CPU-k X3D utótaggal illetett változatai kibővítik majd az alternatíváink tárházát, és a PBO/CO kettősén túlmenően zöld lámpát kap a valódi, manuális konfigurálás. Ez azt sugallja, hogy az AMD mérnökei finomhangolták a vertikálisan stackelt gyorsítótárak dizájnját, bár az esélyes, hogy a kényességükből adódóan továbbra is implementálnak egy-két megszorítást a biztonság érdekében.

A memóriák kapcsán a kvalifikációs mintákból kiindulva úgy fest, hogy a Zen 5 – a Zen 4-gyel megegyezően – a DDR5-6000-es specifikációt célozza meg ideálisnak, ugyanis ekkor beszélhetünk 1:1 arányról az RAM órajele (MCLK) és az Infinity Fabric frekvenciája (FCLK) között, noha ez elvileg ki lesz tolva 6400 MT/s-ig. Azt is rebesgetik, hogy négy DIMM-es módban támogatásra kerül a 8000 MT/s-os EXPO profil 1:2 MCLK:FCLK mellett, és az alaplapgyártók már dolgoznak a 9000, valamint 10 000 MHz-es effektív órajelen ketyegő lapkák kezelésén, ami az említett aránnyal nem okozhat nagy problémát.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.