A svéd Fractal Design elsősorban számítógépházakat és számítógépekbe való hardverelemeket gyárt, a 2024-es Computexen viszont bejelentették, hogy több új termékkategóriában is kipróbálják magukat. Ezekről a Prohardveren már jelent meg több anyag, illetve a cikkben lentebb beágyazok két videót is, melyben a PH-s Wombath kolléga bemutatja őket. Ami számunkra mobilos vonalon releváns — már ha a székben ülve történő mobilnyomkodás miatt a Refine nevű széket kizárjuk —, az a Fractal Scape, egy 200 eurós ár környékén őszi megjelenéssel várható fejhallgató / headset.

Így néz ki a Scape világos színbenÍgy néz ki a Scape világos színbenÍgy néz ki a Scape világos színben Így néz ki a Scape világos színben (forrás: Fractal) [+]

A világosszürke és fekete színekben érkező fejhallgatóba 40 mm-es hangsugárzók kerülnek, egy feltöltéssel pedig 40 órányi üzemidőt lehet várni. A hangátvitel mehet Bluetooth 5.3-on, a dobozban mellékelt saját vevőegységen át, vagy az USB-C csatlakozón keresztül kábelen digitálisan. Lehetőség adott a több eszközös használatra, illetve van Bluetooth multipont is. Van 3,5 mm-es csatlakozó is a fejhallgatón, de oda a mikrofon megy. Aktív zajzár nincsen, mivel főként otthoni felhasználásra szánják az eszközt, épp ezért a dobozban a kábelt és a kiszedhető vevőegységgel szerelt dokkolót találjuk még a Scape mellett, hordozó szütyőt nem. A dokkoló Qi szabvánnyal tölti is a fejhallgatót vezeték nélkül, amint beleraktuk, de a Scape USB-C-n keresztül is képes áramot felvenni.

Ilyen csomagolásban érkezik majd a Scape a vásárlókhoz
Ilyen csomagolásban érkezik majd a Scape a vásárlókhoz [+]

A memóriahabos fülpárnák könnyedén levehetők, mögöttük pedig rejtve egy-egy RGB LED csík, amit igény szerint ki is kapcsolhatunk. Érintőfelület nincs a fejhallgatón, helyette van több gomb és tekerhető korona is az irányításhoz, az EQ-profilok, illetve a források közti váltáshoz. A hangprofilokat weben keresztül lehet állítani, nem kell külön appot letölteni, hanem bármilyen csatlakozó eszköz böngészőjéből variálhatjuk és menthetjük a beállításainkat.

Viszont mivel nem utazáshoz vagy ingázáshoz szánt fülesről van szó, így bár együttműködik a Scape PC mellett konzollal, tablettel, telefonnal is, hiányzik például az is belőle, hogy összecsukhassuk, ami a legtöbb multimédiás használatra szánt Bluetooth fejhallgatóban megvan. A demó termékek ennek ellenére kifejezetten komfortosnak bizonyultak, a szemüvegem szárát sem nyomták arcomhoz (ami általában probléma szokott lenni), és a fejpántot megfelelő méretre beállítva a tömeg is kényelmesen oszlott el a fejtetőmön.

Scape fekete színbenScape fekete színbenScape fekete színbenScape fekete színben Scape fekete színben [+]

Mivel alapvetően gaming perifériáról van szó, ezért a Prohardver tesztje borítékolható, viszont mivel nem kizárólag játékra szánt headsetről, inkább egy mindenes otthoni fejhallgatóról van szó a Scape személyében, felmerült a szerkesztőségben, hogy a PC mellett Android rendszerű tablettel és telefonnal, illetve iPhone-nal és iPaddel, valamint akár konzollal és tv-vel is végigpróbáljuk majd, tapasztalatainkat pedig két tesztben (egy dedikáltan PC-re és egy minden másra fókuszáló) publikáljuk ősszel, amikor várhatóan elérhető lesz a Scape.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.